Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Sleva 5 % pro registrované

Bonsaje a suiseki z celého světa uvidíte v Děčíně

Dvanáctý ročník celostátní výstavy bonsají a suiseki se uskuteční ve dnech 11. až 13. září 2009 ve Společenském domě Střelnice v Děčíně. Záštitu nad výstavou s mezinárodní účastí převzali japonský velvyslanec pan Chikahito Harada a primátor města Děčína Ing. Vladislav Raška. Pořadatelem je Česká bonsajová asociace.

V rámci letošního ročníku náštěvníci shlédnou kromě exponátů také diapozitivy vystavovatelů z Japonska i Čech, ukázky tvarování bonsají v provedení demonstrátorů z Čech, Slovenska, Německa, Slovinska, Litvy, ale i z Mexika. Ten, kdo přinese vlastní strom, si může v neděli dopoledne vyslechnout názor předního evropského bonsajisty Waltera Palla. V rámci výstavy proběhne také každoroční soutěž nových talentů NTC (New talent contest) ve tvarování bonsajového materiálu.

Cílem výstavy je představit veřejnosti tradiční japonské umění na opravdu vysoké úrovni, představit exponáty členů ČBA, z nichž mnohé získaly ocenění na výstavách v Evropě. Výstavy České bonsajové asociace se pořádají každý rok vždy na jiném místě naší republiky, za účelem seznámit co nejvíce lidí s tímto uměním. V Ústeckém kraji bude výstava, na této úrovni, vůbec poprvé. V rámci akce proběhne přípravná schůzka s představiteli bonsajové scény z Německa (Sasko) a Polska (Dolní Slezsko) s myšlenkou pořádání pravidelných výstav v tomto euroregionu, které by se každý rok konaly v jedné z těchto zemi. Chceme ukázat návštěvníkům, že na stromy a kameny se lze dívat i jinýma očima, stejně jako na jiné výtvarné objekty (obrazy, sochy nebo fotografie), uvedl prezident České bonsajové asociace Václav Novák.

Výstava bude zahájena ve čtvrtek 10.9. v 18:00 hodin za účasti obou garantů pana Chikahito Harady a Vladislava Raška, paní PhDr. Věny Hrdličkové, prezidenta Evropské suiseky asociace pana Igora Bárty a dalších význačných hostů. Veřejnosti bude výstava otevřena od pátku do neděle, vždy od 9:00 do 18:00 hodin.


Pozn.: Význam pojmu Suiseki
Suiseki (sui = voda a Seki = kámen) je japonský název pro miniaturní, přirozeně tvarované kameny, které mají sílu, jsou krásné a připomínají přírodní scenérii nebo předmět úzce spojený s přírodou. Jsou také známé pod pojmy “Viewing Stones” a “Scholar Stones”. Nejpopulárnější typy Suiseki jsou takové kameny, které připomínají horu, ostrov, vodopád, chatu s doškovou střechou, lidskou nebo zvíření postavu. Tyto kameny se nachází v horských řekách a potocích, na vyfoukaných pouštích, na březích oceánů a kdekoliv kde je společně síly času a přírody vytvořily a zanechaly.

Více informací o ČBA a výstavě:
www.cba-bonsai.cz
ww.cba-bonsai.cz/index.php?zalozka=vystava&stranka=vystava2009

Kontakt:
Prezident Evropské suiseki asociace a člen výboru ČBA, Ing. Igor Bárta, Tel: 605 264 347

Prezident ČBA Václav Novák, Tel: 602 431 418, e-mail: vaclavnovak.bonsai@seznam.cz

člen výboru ČBA, Ing. Ivan Macháček, Tel: 602 424 030


Zpět na výpis novinek