Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Sleva 5 % pro registrované

Na naše otázky odpovídá prezident České bonsajové asociace

 

Přinášíme vám rozhovor s prezidentem České bonsajové asociace, naším přítelem, garantem našeho e-shopu Václavem Novákem, který se nedávno vrátil z pracovní návštěvy Číny.

Kdy a za jakým účelem jsi navštívil Činu?

Čínu jsem navštívil na pozvání presidenta China Penjing Artist Association (profesiální asociace čínských bonsajistů) pana Su Fang od 28. září do 4. října jako čestný host výstavy bonsají této organizace. Výstava bonsají se konala ve městě Zonghan na jihu nedaleko od Hongkongu.


Byla to tvoje prvni návstěva této velmoci?
Byla to již moje třetí návštěva.


Jaký dojem v tobě zanechala "velká Čina"?
V Číně je všechno velké, velké výstavy, velké bonsaje (čínské jméno pro bonsai je Penjing), velká města atd. Navštívili jsme několik zahradnictví ve městě Fosan, kde pěstují převážně stromy do zahrad.

 

 

Kolik evropanů tuto akci navštívilo v roli "porotce"?

Nebyl jsem na výstavě v roli porotce, ale jako četný host a z Evropy jsem byl jediný. Udělil jsem pouze jednu cenu a to „ Cenu prezidenta Evropské bonsajové asociace“.


Co tě na této akci nejvice zaujalo?
Výstava mě ohromila svojí velikostí – na vlastní výstavě bylo vystaveno přes 600 bonsají, kvalitou exponátů a také jiným pojetím tvarování často velmi rozdílným od japonských nebo i evropských bonsají a na prostranstvím před výstavou dalších cca 100 velmi velkých bonsají.








Kunio Kobayashi a Václav Novák







zleva president WBFF Hu Yun Hua - Čína, Sae Won Kim - Korea,pořadatel ? Čína, Kunio Kobayashi a vydavatel časopisu Kinbon Osama Hasegawa – Japonsko a Václav Novák



Celá akce byla velmi dobře připravena a zabezpečena. Na výstavě proběhly také ukázky tvarování bonsají a to v provedení čínských mistrů  a hosta nám dobře známého korejského mistra Seok Ju Kima, kterému asistoval mezinárodní tým:pan Suzuki – žák Kunia Kobayashiho - Japonsko, Sae Won Kim - Korea, Václav Novák - Čechy a tlumočila Juan Wang – Čína.





Byla něčím tato výstava vyjímečná?
Výstava byla vyjímečná svojí velikostí a také množstvím druhů tropických dřevin.


Jak hodnotíš cinske bonsaje (bonsajovou scenu)?
Na hodnocení bonsajové scény jsem byl Číně příliš krátký čas. Viděl jsem však velmi profesionálně vytvarované krásné stromy.


Jaká je historie bonsaji v Čině?
Jako většina věcí má svůj původ v Číně, tak i Penjingy (bonsaje) se počaly někdy před cca 2 000 lety v Číně pěstovat. Přes Koreu se umění pěstovat bonsaje dostalo do Japonska a dále v posledních letech prakticky do celého světa.


Jaké země jsi navštívil mimo Čínu?

V letošním roce jsem obchodně navštívil Koreu a Japonsko a na jaře příštího roku objednaná nová kolekce bonsají dorazí do Čech


Mohl by jsi definovat hlavni rozdil mezi činskou a japonskou bonsajovou scenou?

Je to velmi těžké srovnávat a hodnotit to nechci.


Byla tvoje cesta do Číny ryze pracovni, nebo zbyl čas i na jiné aktivity?
Moje cesta byla pracovní. Byl jsem čestným hostem CPAA a na jiné aktivity než na bonsaje a bonsajové zahrady nebyl čas.


Která bonsai tě nejvice zaujala a proč?
Zaujal mě strom ve větru a jako vicepresident Evropské bonsajové asociace – EBA jsem mu také udělil cenu presidenta EBA - stromu ve větru – Celtis chinensis.

         Celtis chinensis

certifikát


Objeví se některé bonsaje z Činy na českém trhu?

Během této cesty jsem žádné bonsaje nenakupoval. Na tomto e-shopu se na jaře objeví nové korejské a japonské bonsaje.


Kam plánuješ vyrazit přiště a jaká by měla být náplň cesty?
V příštím roce plánuji opět na podzim navštívit obchodně Koreu a Japonsko a také se chystám na výstavu do Číny jako demonstrátor.


Díky a přejeme ještě hodně takových zajímavých cest...


















Zpět na výpis novinek