Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Sleva 5 % pro registrované

ZIMOVÁNÍ BONSAJÍ

 JAK ZAZIMOVAT BONSAJE?


Na tuto otázku není univerzální  řešení, ani odpověď. O úspěšném přezimování bonsají rozhoduje mnoho okolností. Záleží na druhu bonsaje, kondici bonsaje, místě, nadmořské výšce, intenzitě mrazů, (holomrazů) a mnoha dalších okolnostech.

Pokud máte jen několik bonsají, postačí vám bonsaje řádně zalít a poskládat vedle sebe do krabice (bedny) a až po "nebary" zahrnout třeba rašelinou, listovkou a umístit na závětrnou stranu. Důležité je na konci zimy včas bonsaje zalít. Zimovaná bonsaj většinou nezmrzne, ale uschne.
Další způsoby zimování bonsají jsou: umístění bonsají do nevytápěného skleníku, pařeniště, foliovníku nebo umístění bonsají do záhonu, kam se i s miskou zahrnují zeminou.

Část našich bonsají "přečkává" zimu na zimovišti ve tvaru U. Ze tří stran jsou bonsaje chráněny proti ledovým větrům. Celý prostor je zastřešen průhledným polykarbonátem, tudíš bonsaje (borovice, jalovce, smrky a jiné jehličnany) mají dostatek světla. Bonsaje "klademe" vedle sebe a přes misky přihrnujeme vlhkou rašelinu. Pokud později napadne sníh, rozhazujeme ho přes bonsaje. Snih nám poslouží jako další zateplení a v předjaří až rostaje jako první zálivka bonsají. Pokud sníh nenapadne a nemrzne, tak občas celý prostor zalijeme.

V předjaří musíme sledovat jak bonsaje reagují a včas je ze zimoviště vyjmout. Ještě před zimováním si určíme, které bonsaje budeme přesazovat, nebo s nimi jinak pracovat.













Zpět na výpis novinek