Tamarind Indický (Tamarindus Indica) - Tamaryšek

Popis:

Tamarind Indický je stále zelený nebo polo opadavý strom z čeledi motýlokvětých. Při jeho výšce ve volné přírodě 10–15 metrů kmen dosahuje průměru 30 až 50 cm.

Listy tamaryšku jsou umístěny sudospeřeně (podobné akátu). Vrchní strana listů je tmavě zelená v kontrastu se světlejší spodní stranou. Na listech je zajímavé to, že se v noci sklápějí.

Květy jsou drobné stopkaté, které kvetou ve skupinách po 10 až 15. Plody tamaryšku jsou dřevnaté, hrbolaté jakoby zaškrcené prohnuté lusky.

Lusky obsahující jádra jsou obklopeny červenohnědou až černou kašovitou dření, která má sladkokyselou chuť s vysokou cukernatostí připomínající chuť fíků, sušených švestek nebo vína.

V našich podmínkách lze tamaryšek úspěšně pěstovat jako pokojovou rostlinu, nebo jako bonsaj. Nicméně při domácím pěstování se plodů nedočkáme.

Stanoviště tamaryšku vyhovují teplá a slunečná s kyprou písčitohlinitou půdou. Tamaryšek zaléváme pravidelně odstátou vodou, u mladých rostlin dáváme pozor jak na přelití, tak naopak na přeschnutí substrátu.

 

Zajímavosti:

Plody tamaryšku lze využít v mnoha oblastech např. v léčitelství, kosmetice, a především v gastronomii.

V léčitelství lze použít pro snížení vysokých teplot, k léčbě otoků, pomáhá při léčbě srdečních chorob, vysokého krevního cukru, nebo bronchiálních poruch a je též antiseptický. V kosmetice se využívá pro svoje stahující účinky například při léčbě akné a kožních vyrážek. Využití v gastronomii je od osvěžujících nápojů přes přípravu kořeněných omáček, přísad do jídel až po součást známé worcestrové omáčky a omáček na steaky.

Zpracoval : IveT